fbpx
Select Page

Supernamirnice nisu baš tako super!

by | 27.01.20.

Acai bobice, kokosovo ulje, bio crna kvinoja, himalajska sol, maringa prah, psyllium ljuskice, chia sjemenke. Treba li dalje nabrajati?
Prva supernamirnica je nastala početkom 20. stoljeća. Bila je to, njezino visočanstvo: banana. The United Fruit Company odgovoran je za prvi food hype ikad nastao. Vjerojatno se pitate zašto? Zato što su imali jako dobar pristup toj namirnici, a prodaja baš i nije išla. Što su učinili? Pokrenuli kampanju u kojoj su zagovarali bananu kao savršeno voće.

Tvrdili su da je banana: jeftina, hranjiva, lako probavljiva, dostupna i prirodno zaštićena od bacila (zbog kore). Da bi ponukali ljude da jedu banane, predlagali su ih dodavati u doručak, užinu pa čak i večeru – kao pečeni prilog uz meso.  Nije banana kriva što je banana, dobrog je okusa, jedno je od najrasprostranjenijih vrsta voća. Banana vašu prehranu jednostavno čini raznovrsnijom i dodaje novi okus paleti.

HLADNE, ČVRSTE, DOSADNE ČINJENICE!
Od superhrane nećete biti zdraviji niti pametniji. Neće vam nestati škembica, ali će vam nestati novac iz novčanika. Nećete se osjećati bolje jer pomrfit solite himalajskom soli. Barem ne nakon nekog vremena. O čemu se zapravo radi kod posezanja za supernamirnicom? Ljudi su skloni liniji manjeg otpora u skoro svemu, pa tako i kad se žele dovesti u formu i jesti zdravije. Ove bobice za nešto, one nepoznate žitarice za nešto drugo, borovnice jer povećavaju IQ za 10% itd.

Možemo to povezati sa još jednim fenomenom. Pojedinci pokušavaju uvesti kontrolu u svoje živote, utjecati na tijek života koji ih ponekad i nosi. Problemi i frustracije se više ne rješavaju eksterno, pokretom, akcijom, udruživanjem… Pojedinac ispoljava kontrolu u svom životu tako da tobože aktivno jede zdravo, uvodi promjene i razna pravila. Ipak, promjene su teške i treba ustrajati, ali ne u korištenju super namirnica.

Za sve one koji jedu kvinoju i ostale slične super namirnice – evo par hladnih, tvrdih činjenica:

  • „Losos i Omega 3 tablete kao savršen izvor Omega 3 masnih kiselina!“, NETOČNO!

Jeftine srdele, pravilno pripremljene, su puno bolji izbor zdravih Omega 3 masnih kiselina nego bilo koji losos ili tableta. Divlji losos = 650 kn/kg dok svježe srdele možete nabavit za oko 13 kn/kg na svakoj tržnici. 

  • „Dragi, kvinoja je puna proteina i vlakana! Od sad ćemo u sve stavljati kvinoju!“ NETOČNO!

Leća je po tom pitanju daleko ispred, a tradicionalna je i daleko jeftinija namirnica. Kvinoja u poznatom lancu bio zdrave prehrane cca 80 kn/kg dok leća košta oko 16 kn/kg.

  • „Goji bobice su prepune vitamina C!“ NETOČNO!

Jedna svježa jabuka bogatija je vitaminom C nego 13 mjerica goji bobica. Goji bobice su cca 320 kn/kg dok kilogram jabuka košta otprilike 10 kn/kg i to van sezone.

Puno je takvih primjera. Za zdravu prehranu nisu potrebne tzv. supernamirnice. Jedite lokalno, sezonski, raznovrsno, u razumnim količinama i s ponosom možete reći da se hranite zdravo. Sve ostalo je marketing i fejk!

SUPERFOOD  NOT APPROVED BY MANCAVE!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima