fbpx
Select Page

Sedam filmskih klasika koji će vas ohrabriti i dati vam nadu

by | 15.11.20.

Odaberite film poslije kojeg ćete se osjećati ponukani da pomognete drugima i da ne osjećate strah.

Obzirom da smo svi prikovani za svoje domove uslijed nezapamćene krize izazvane pandemijom koronavirusa i zagrebačkog potresa, nameće se pitanje kako kvalitetno utrošiti vrijeme sa svojim najmilijima? Taj odgovor, naravno, svatko mora pronaći sam za sebe. Ukoliko vaša odluka bude da ga provedete uz TV ili računalo, predlažemo da pogledate neki od niže navedenih filmova koji će vam vratiti nadu, ohrabriti vas da pomognete bližnjima ili naprosto djelovati umirujuće. Svi filmovi s popisa su vrlo životni i doslovce primjenjivi na našu sadašnju situaciju. Iskoristimo priliku da se zajedno podsjetimo što nam je zaista važno u životu!

  1. Cast Away (2000)

Avanturistička drama u kojoj gledamo Toma Hanksa kako u vrhuncu svoje karijere utjelovljuje lika koji je zapeo na napuštenom otoku nakon avionske nesreće. Nadahnuće je očito posuđeno od Defoeovog Robinsona Crusoea, ali to ne umanjuje njegovu umjetničku i psihološko-egzistencijalističku vrijednost. Dapače, film osim zanimljivih elemenata svakodnevnih izazova koje donosi život u izolaciji prodire duboko ispod površine. Doslovce tjera gledatelja da preispita vlastiti život i da se zapita što mu je najvažnije, kako može prebroditi bezizlaznu krizu i izvući iz sebe iskonsku želju za preživljavanjem. 

  1. The Shawshank Redemption

Ovaj bezvremenski klasik na IMDBu zauzima prvo mjesto među najbolje ocijenjenim filmovima od strane publike. Riječ je o drami u kojoj je glavni lik Andy osuđen na zatvor (iako je nevin) te je prisiljen prilagoditi se zatvorskom sustavu koji ne trpi individualizam. Andy je drugačiji jer ne pristaje biti lišen ljudskosti, ljepote i bliskosti unatoč odsječenosti od ostatka svijeta i nemiloj situaciji u kojoj se nalazi. On razvija prijateljstvo s Redom (Morgan Freeman) i pronalazi svjetlost i smisao u svakodnevnim sitnicama. Pred njime su dvije mogućnosti: da postane „institucionaliziran“ ili da pokuša nadvladati sve prepreke snagom duha.

3. Schindler’s List

Spielbergovo i Lustigovo remek-djelo nikoga nikad nije ostavilo ravnodušnim. Ova povijesna drama prikazuje čovjeka koji je usred Holokausta mislio na druge, stavljajući vlastiti život na kocku kako bi spasio stotine životno ugroženih pojedinaca. Duboko potresne strahote Drugoga svjetskoga rata su nešto što treba ostati u kolektivnom pamćenju upravo radi situacija poput današnje. Herojstvo Oskara Schindlera djeluje nadahnjujuće i budi ono najbolje u nama.

4. 300

Akcijska povijesna drama nabijena testosteronom s odličnim Gerardom Butlerom u glavnoj ulozi poznata je po isklesanim tijelima Spartanaca, kao i po naturalističkim prikazima bitaka. No, to nisu njeni glavni aduti. Ekranizacija Bitke kod Termopila promiče hrabrost, junaštvo, odanost i neposustajanje pred strahom od daleko mnogobrojnijeg neprijatelja. U pozadini priče izmjenjuju se ljubav između žene i muškarca, domoljublje, rodoljublje te zajedništvo koje odnosi prevagu u svakoj bitci. Spartanci su se borili u falangi – vojnoj formaciji čija neprobojnost ovisi o svakom pojedincu. Možda je baš takav prikaz zajedničke međuovisnosti nešto što muški (i ženski) dio publike potiče da se uvijek iznova vraćaju ovom filmskom hitu.

5. The Intouchables

Francuska komedija situacije koja je osvojila srca publike svojom svježinom i toplinom. Imućni kvadriplegičar zaposlio je mladog Drissa za svog njegovatelja. Iako je njihov odnos isprva strogo poslovan, kroz svakodnevne situacije razvija se cjeloživotno prijateljstvo. Film je prepun zdravog humora, emocija i nenametljive solidarnosti lišene nezdrave strane sažaljenja. Pozitivan dojam zacementirat će i činjenica da se radi o filmskoj prilagodbi istinite priče.

6. Groundhog Day

Zabavna komedija koja ni po čemu nije „na prvu loptu“. Bill Murray je neizmjerno bahati televizijski prognostičar koji je naviknut na komforan život sve dok ne zapne u neprestanom ponavljanju istoga dana. Najprije gledamo propadanje njegovog karaktera ravno do dna jer Phil (Bill) shvaća da može raditi što god hoće bez posljedica, obzirom da se dan uvijek na kraju resetira. Ipak, zaljubljenost u kolegicu pokreće njegovu transformaciju. Primoran je promijeniti se i prestati raditi greške kako bi joj se svidio. Naoko klišejska fabula skriva bisere i ne gubi na aktualnosti. Carpe diem! 

  1. Patch Adams

Briljantni Robin Williams u ulozi studenta medicine Patcha vjeruje da se pacijentu treba pristupati kao osobi, uključenih emocija. Pokušava shvatiti potrebe pojedinih pacijenata i približiti im se tako što će im razvedriti duh humorom i odmaknuti im pažnju s bolesti. Idealistički film koji implicite govori o tome kako se bolesnici ne boje samo bolesti i fizičke patnje, nego mnogo više samoće i duševne boli. Film sigurno neće izliječiti viruse, ali sasvim sigurno liječi raspoloženje.

Foto:  news.com.au
Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima