fbpx
Select Page

Samsung Galaxy Watch 3 – Odličan sat s nekoliko mana

by | 02.09.20.

Sve u svemu, za oko 3500 kuna, koliko košta ovaj pametni sat u Hrvatskoj, dobit ćete puno.

Rat na tržištu pametnih satova traje već dugo, ali Apple sad bar zna koga mora potući u sljedećoj bitci. Samsung je izbacio svoj Galaxy Watch 3 i njime opasno zaprijetio Appleovim smartwatchevima. Samo zaprijetio jer još uvijek ima stvari na kojima se mora poraditi i po kojima zaostaje, no Galaxy Watch 3 u nekim je svojim karakteristikama i mogućnostima prešišao Apple.

Galaxy Watch 3 stiže u dvije verzije – 45 mm i 41 mm, za razliku od prošlog koji je pušten u dvije nešto veće verzije – 42 mm i 46 mm. Zaštitni znak mu je i dalje rotirajući okvir koji se pokreće jednostavnije i elegantnije, a ima i dva gumba na desnoj strani koji su postavljeni tako da ih ne možete slučajno pritisnuti kad savijete zglob ruke. Originalna verzija koju smo viđali u reklamama stiže u brončanoj boji, no za sve koji ne vole odskakati od klasičnog izgleda, tu je i konzervativnija crna verzija.

Za trening i spavanje

Samsung je možda kao najbolji dodatak svom novom satu ugradio novu i poboljšanu verziju praćenja spavanja koja je konačno ovime dobila smisao. Svoje mjerenje Samsungova „trojka“ bazira na otkucajima srca, tako da može poprilično precizno odrediti koliko ste bili u kojoj fazi sna. 

I ne samo to nego i odmah možete usporediti svoje spavanje s nekim prosjekom. U ovom je segmentu Samsung pretekao Apple.

pocket-llint.com

Galaxy Watch 3 je vrlo dobar pomoćnik u treningu. U sebi ima program za praćenje 40 različitih vježbi, uključujući i plivanje. Samsung nudi i trenera (odnosno trenericu) koji se oglašava robotskim ženskim glasom te vas vodi kroz programe vježbanja. No kad vas pokušava s takvim robotskim glasom motivirati, stvari postaju malo čudne.

Mjerenje tjelesnog stanja tijekom i nakon vježbanja također je na visokoj razini. Galaxy Watch 3 će vam, pogotovo za trčanje, razložiti sve moguće statistike, od rada srca preko kalorija, rute, vremena, ma sve moguće. No dodali su i jednu dosta nepoznatu kategoriju, a to je SpO2 koji je zapravo mjera kisika u krvi. Prosječne osobe često ne znaju kolika je količina kisika u krvi normalna pa na približavanju te kategorije „puku“ Samsung mora malo još poraditi. Samsungov pametni sat upozori vas i ako se dugo ne krećete. Naime, ako ste otprilike sat vremena u istom položaju, on vam upozori da biste trebali malo ustati i razgibati se.jer ćete se ukočiti.

Također, ima ugrađen i senzor za hitne slučajeve. Na primjer, ako doživite težak pad i prestanete se nakon toga micati, Galaxy Watch 3 će sam pozvati do 4 bliska kontakta koje ste u postavkama naveli.

Drugi najbolji

Kad smo kod povezanosti mobitela i sata, Galaxy Watch 3 tu je ostavio iza sebe konkurenciju Fitbit i Garmin. Nudi puno lakšu kontrolu nad porukama, glazbom i aplikacijama. Galaxy Watch 3 prikazuje i slike u notifikacijama, kao i kontekst poruka, a ne samo posljednju koja je stigla. Možete i nazvati s njega i čak pristojno i kvalitetno porazgovarati jer ima solidan zvučnik i ugrađen mikrofon. Zamjerka je nedostupnost nekih popularnih aplikacija koje se mogu skinuti na Appleovim smartwatchevima.

Što se tiče baterije, tu dolazi do malog razočaranja. Iako su u Samsungu naveli da baterija može izdržati 48 sati, često nije tako, a pogotovo se to ističe kod manje verzije sata (41mm), kod koje trajanje baterije u nekom normalnom, svakodnevnom korištenju više naginje ka 36 sati nego 48. Zapravo, možda je ovo i najveća mana Galaxy Watcha 3.

Druga loša strana, odnosno više razočaranje je činjenica da nema programa koji pouzdano mogu izmjeriti EKG i krvni tlak. Iako je bilo najavljivano, ti će dodaci ipak morati malo pričekati dok ugledaju svjetlo dana.

Sve u svemu, za oko 3500 kuna, koliko košta ovaj sat u Hrvatskoj, dobit ćete puno. Samsung nije Apple, no približava mu se i ovime je potvrdio drugo mjesto na ljestvici u svijetu smartwatcheva, a prvo kod smartwatcheva za korisnike Androida. 

Izvori: CNET, Engadget, Pocket-Lint

Foto: screens

Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima