fbpx
Select Page

Pet filmskih klasika koje muškarci obožavaju

by | 20.09.20.

Uvjereni smo kako ne postoji pripadnik muške populacije koji nije barem jednom, a vjerojatno i više puta, pogledao filmove s našeg nadolazećeg popisa. 

Većina je filmova danas, baš kao i prije, snimana s ciljem da zabavi gledatelje, no malo je onih vječnih klasika koji služe kao konstantna inspiracija. To je vrsta umjetnosti koju uvijek iznova možemo gledati bez da nam dosadi, a takvi filmovi najčešće ostavljaju značajan utjecaj na naše živote. Stoga vam u nastavku članka donosimo pet muških filmskih klasika čije bi poznate navode vječno mogli citirati.

1. The Godfather / Kum

Popis započinjemo nezaobilaznim remek-djelom 20. stoljeća, kojeg je režirao američki redatelj, scenarist i producent Francis Ford Coppola. Ova jedinstvena filmska trilogija slovi za najbolje napisanu i odglumljenu imigrantsku priču o talijanskoj mafijaškoj obitelji Corleone. Navedeni superlativi ne čude, budući da je nenadmašivi filmski klasik okupio zaista vrhunsku glumačku ekipu na čelu s Marlonom Brandom. Uz Branda, u glavnim ulogama se pojavljuju i Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton te James Caan. The Godfather prati desetogodišnju kronologiju mafijaške obitelji, a jedna od najintrigantnijih zanimljivosti vezanih uz sam film je ta da je konjska glava u krevetu mafijaša bila prava.

2. Die Hard / Umri muški

Die Hard je američki akcijski klasik iz 80-tih godina prošlog stoljeća u kojem glavnu ulogu igra zasigurno jedan od najvećih glumaca svih vremena, Bruce Willis. Willis glumi pripadnika njujorške policije (NYPD), Johna McClanea koji sa skupinom međunarodnih terorista igra igru mačke i miša, nastojeći osloboditi od njihova utjecaja zgradu korporacije Nakatomi, u kojoj radi McClaneova supruga. Ovdje je također riječ o filmskoj trilogiji redatelja Johna McTiernana, a jedna od zanimljivosti je ta da je zgrada Nakatomi zapravo sjedište 20th Century Foxa.

3. Indiana Jones

Indiana Jones, baš kao i prethodna dva filma, spada u skupinu filmskih serijala kojeg čine četiri pustolovno-akcijska filma. Glavni junak ovog serijala je arheolog i pustolov Indiana Jones kojeg igra vrhunski hollywoodski glumac Harrison Ford o kojem zaista ne moramo puno pisati. Filmove je režirao neponovljivi Steven Spielberg, a mi bismo istaknuli treći nastavak Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones i posljednji križarski pohod) u kojem Jones spašava svog oca iz ruku nacista, a zatim se otac i sin zajedno upuštaju u borbu u kojoj se prije  svojih neprijatelja nastoje domoći svetog grala arheologije. Zanimljivo je da je Spielberg snimio upravo opisani treći nastavak kako bi se ispričao gledateljima zbog lošeg prethodnika, drugog nastavka Indiana Jones and the Temple doom (Indiana Jones i ukleti hram).

4. Top Gun

Top Gun je još jedan akcijsko-dramski klasik iz 1980-tih godina u kojem pratimo mladog američkog mornaričkog pilota Mavericka tijekom pohađanja Top Gun Naval Flying škole u kojoj započinje rivalstvo s drugim iznimno nadarenim pilotom Icemanom. Lik Mavericka utjelovio je Tom Cruise, dok režiju potpisuje Tony Scott. Osim samog filma, vrhunski uspjeh i popularnost stekla je i glazba, a među najpoznatijim pjesmama se svakako ističe evergreen Take my Breath away. Vjerujemo kako je svaki dječak tijekom odrastanja htio biti hrabar, odvažan i ambiciozan baš poput Mavericka, dok bi nove generacije, a i one starije, uzor mogle naći u novom nastavku ovog filma koji bi premijeru trebao doživjeti u prosincu ove godine.

5. Rocky

Rocky je zaista jedan od onih filmova za koje bismo mogli reći kako je jednako namijenjen muškarcima i ženama, budući da je njegova poruka univerzalno primjenjiva. Ovaj filmski serijal inspirira oba spola, jer govori o neodustajanju od svojih snova, dok s druge strane ističe  kako se naporan trud (uz dozu ljubavi i podrške) doista u konačnici isplati. Glavnu ulogu američko-talijanskog boksača Rockyja Balboe iz Philadelphije, tumači Sylvester Stallone, koji je ujedno i potpisnik režije. Filmski serijal je snimljen u sedam nastavaka, a posebno je zanimljiv podatak da je Stallone prvi nacrt filma napisao za samo tri i pol dana, odnosno 84 sata. Također glumac James Caan, iz prethodno spomenutog Godfathera, je trebao igrati lik Rockyja Balboe, no budući da je budžet filma drastično smanjen, ipak je glavna uloga pripala Stalloneu koji nikada nije bio zainteresiran prodati prava na film niti se odreći svoje glavne uloge. Zaključno važno je spomenuti kako se može povući paralela između poruke iz filma i poruke iz same pozadine serijala, budući da Stallone, baš kao i Rocky, nikada nije odustao od svojih snova i čvrstih uvjerenja.

Vjerujemo kako smo vas ovim člankom podsjetili na neke od filmskih klasika koje sigurno već dugo niste gledali, stoga su nadolazeća jesen i hladniji dan, idealno vrijeme da se na njih podsjetite te ponovno iznova uvjerite zašto zaslužuju titulu fimskih evergreena.

 

Piše: Paola Franković

Izvor: esquire.com, mentalfloss.com

Foto: Instagram

Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima