fbpx
Select Page

Pjena za brijanje – kolumna by Marvin

by | 03.02.20.

Pravom muškarcu ne treba agencija za organiziranje vjenčanja, ili…?

Vrli novi svijet ima mnogo problema s novim generacijama. Sve je teže natjerati mlade da se ponašaju kako „treba“, da rade stvari onako kako su se stvari oduvijek i radile i da ne guraju nos tamo gdje mu nije mjesto. Posljedica toga je da nas se okrivljuje za svašta. Srećom, to što nas se krivi za puno toga, ne znači da ćemo biti kažnjeni na bilo koji način, osim što ćemo biti prisiljeni slušati konstantna kukanja kako „prije nije bilo tako“. Preživjet ćemo, a i ne moramo to slušati… Samo ćemo promijeniti kanal, svajpati u stranu ili skrolati dalje – stvari koje naši preci nisu mogli raditi. 

Kako je današnji svijet ništa više nego slagalica sastavljena od raznih industrija, krivi smo i za propast mnogih. Nedavno sam naišao na članak koji je izdvojio 18 industrija koje pate zbog našeg ponašanja, a kako nikako ne želim raditi ni najmanju štetu (pogotovo nesvjesno), odlučio sam pročitati članak da vidim mogu li pomoći, na ovaj ili onaj način.

Članak kaže da uništavamo sljedeće: pivsku industriju (klinci od 21-24 godine u Americi piju 3% manje pive) – nije me dirnulo. Majoneza – istina, jedem ju mnogo manje nego nekada, ali u tridesetima je fakat teško ostati fit ako ne paziš na takve stvari. Pati i tržište nekretnina, odnosno konkretnije izgradnja prvih domova. Da, danas je mnogo teže steći nekretninu nego nekada, nebitno je li to zbog turističkih bumova koji diktiraju cijene, gentrifikacije ili cijene kredita. Tržište britvica – hvala hipsteri. Tržište motocikala također pati. Ako su tridesete nove dvadeste, očito se i kriza srednjih godina pomaknula tako da očekujem da ćemo početi kupovati motocikle u šezdesetima. Ima tu još svega, poput ubrusa, sapuna i jogurta (valjda smo se konačno zasitili), ali ništa što bi me pretjerano zainteresiralo. Ono što me zainteresiralo jest da je na tom popisu industrija vjenčanja, poglavito onih tradicionalnih. Sigurno se pitate: „Zašto baš ta industrija?“. Zato što se kako sada stvari stoje – ženim ove godine. I moram priznati da je vrlo uzbudljivo. Kažu u članku da se na vjenčanja odlučujemo kasnije nego naši roditelji, a u tim godinama  imamo dovoljno novca da odradimo vjenčanje onako kako mi to želimo, odmičući se od tradicija. 

Kako to često biva na ovim našim vječno tranzicijskim prostorima, niti jedno pravilo iz ostatka svijeta nije u potpunosti primjenjivo, pa tako ni ovo. Odrastajući na zanimljivim vremenskim prekretnicama – istovremeno odgajan od strane tradicionalne bake i Interneta, situacija u kojoj sam se našao često je zbunjujuća, ponekad stresna, uvijek nova i poprilično zabavna. 

Kao klasičan predstavnik svoje generacije, naravno da sam se poslužio Internetom kako bih se bolje snašao u situaciji u koju sam se doveo, no koliko god korisnih, manje korisnih, konkretnih i manje konkretnih savjeta i uputa tamo našao, nitko me nije mogao pripremiti na razne situacije u kojima sam se našao i u kojima ću se tek naći. 

Novi svijet je promijenio dugo zacementirane uloge muškarca i žena u društvu te su nekad jasne granice „što je čiji posao“ gotovo izbrisane (a nadam se da će uskoro biti u potpunosti), i evo našao sam se u situaciji da je manje nego ikad čudno da muškarac razmišlja o tome kako bi mu vjenčanje moglo izgledati. Krenem ja guglati i prve dvije stvari na koje sam naišao su članak „organizacija vjenčanja iz muške perspektive“ koji je zapravo reklama za agenciju koja se bavi organizacijom vjenčanja (ali tu industriju smo se zakleli uništiti) i članak o izboru automobila za vjenčanu povorku. Bilo je i nešto o bivšoj supruzi Romana Abramoviča. 

Da skratimo, evo me ovdje spreman podijeliti svoja iskustva s vama, ponuditi pitanja na koja ne znam odgovor, javiti vam kad odgovor nađem i istovremeno se lakše nositi s onim stresnim situacijama koje ovakva prigoda sa sobom nosi. Ništa manje važno nije ni sve ono što se dogodilo prije velikog DA“, pa u slučaju da vas zanima kako sam se našao u ovoj situaciji, što sam iz nje naučio i što ću sve naučiti – pročitajte u sljedećem nastavku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima