fbpx
Select Page

Enzo Ferrari zaslužan je za najbrže bikove na svijetu − nastanak Lamborghinija

by | 06.10.20.

Lamborghinijevi automobili već više od 50 godina slove kao jedni od najluksuznijih i najbržih jurilica na cestama, a priča o njihovom nastanku zaista je zanimljiva.

Talijan Ferruccio Lamborghini 1948. godine osnovao je tvornicu za proizvodnju traktora čiji su rezultati rada bili iznimno uspješni. Upravo zato, imućnom vlasniku nije bio problem posjedovati nekoliko Ferrari trkaćih automobila. Ipak, Ferruccio nije u potpunosti uživao vozeći svoje trkaće automobile te ih je nerijetko kritizirao. Preglasan zvuk motora, neprilagođenost vozila cesti i kvar na kvačilu neki su od razloga zašto je osobno odlučio otputovati u Firenzu i potražiti Enza Ferrarija. Neljubazni Enzo na Ferruccijeve prigovore odgovorio je kako bi se trebao nastaviti baviti svojim traktorima jer se, prema njegovom mišljenju, u trkaće automobile uopće ne razumije. Otjeravši ga iz tvornice u Firenzi, Enzo nije bio ni svjestan posljedica njihovog razgovora kao i toga da je potaknuo Ferruccija da mu postane glavna konkurencija na tržištu.

U ovoj priči, inat je učinio svoje. Ferruccio se vraća u svoju tvornicu traktora i rastavljajući svog Ferrarija uviđa da kvačila za Ferrarije i za njegove traktore proizvodi isti proizvođač. Možda ipak nije tako komplicirano sastaviti luksuzni automobil?

SIMBOL RAZJARENOG BIKA

Osim dobrih dijelova, potreban je i prepoznatljiv logo za njegove automobile. Lamborghini je bio izuzetan ljubitelj borba bikova. Relativno davne 1962. godine posjetio je ranč bikova u Sevilli koji je bio u vlasništvu poznatog uzgajivača španjolskih borbenih bikova, Don Eduarda Miure. Njegovi bikovi su ga očarali te je upravno u njima pronašao inspiraciju za simbol svojeg automobila čiji je prototip predstavljen javnosti već iduće godine. Također, većina kasnije razvijenih modela upravo nosi naziv po vrstama bikova.

OSNUTAK TVRTKE I PRVI MODELI

Prvi Lamborghinijev model 350 GT, predstavljen 1963., doživio je značajan uspjeh te je proizveden u nešto više od 130 primjeraka, a uspješnim se pokazao i sljedeći model 400 GT. U samo dvije godine od osnutka, tvrtka je postigla velik profit prodajom ovih dvaju modela te je time dobila mogućnost za stvaranje prvog superautomobila. Novi projekt, kodnog imena 400 GT, postao je zanimljiv zbog središnje postavljenog 4-litrenog 12-cilindričnog motora s 350 konjskih snaga iz prethodnog modela (do tada su motori najčešće bili smješteni u prednjem dijelu). Inovacija je obuhvatila i šasiju koja je bila sastavljena od savijenog, zavarenog lima i izbušena da bi bila laganija. Tako je nastao najcjenjeniji Lamborghini među kolekcionarima – Miura. Dobio je naziv po prethodno spomenutom vlasniku ranča i velikom prijatelju Ferruccija. Zbog odličnih karakteristika i lijepog izgleda, taj je model Tvrtku Lamborghini pogurao u probrano društvo proizvođača luksuznih automobila. Od 1966. do 1969. prodano je 275 Miura po tada iznimno visokoj cijeni od 20.000 američkih dolara.

KRIZA SEDAMDESETIH

Slijedile su uspješne godine za tvrtku te su razvijeni novi modeli poput Islera, Espade, Jarame i Countacha. Međutim, 1973. godine uslijedila je naftna kriza koja je itekako ostavila posljedice na luksuzne automobile koji abnormalno gutaju gorivo. Posljedica toga je pad prodaje automobila, a samim time i otežana nabavka dijelova za automobile koji su prilično često imali skupe kvarove. Kroz sedamdesete godine jedino se proizvodio model Countach i on je održao tvrtku na životu. Lamborghini je 1978. proglasio bankrot te je tvrtka prodana švicarskoj braći Mimran, međutim, nedugo zatim firmu preuzima korporacija Chrysler koja usavršava novog vrlo uspješnog giganta Lamborghini Diabla

Kasnije, Lamborghini bilježi konstantan uspjeh te slijede legendarni modeli Murcielago i  Gallardo. Trenutnu ponudu čine Aventador, Huracan i Urus, a ako vaš budžet ipak nije dovoljan da si priuštite jednog od ovih brzih „bikova“, možete vlastiti kreirati na njihovoj službenoj stranici i, barem zasad, maštati o njemu. 😊

Piše: Doris Mandić

Izvor: carmagazine.co.uk, dnevnik.hr, Wiki

Foto: Pixabay

Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima