fbpx
Select Page

Bond, James Bond

by | 01.11.20.

Connery će zauvijek ostati ikona jer je prvi i, po mnogima, najbolji James Bond.

Elitna kockarnica u Monte Carlu, za glavnim stolom, između ostalih, sjede uglađena dama u podosta otvorenoj haljini, a preko puta nje naočit muškarac. Ona ne može doći sebi jer joj muškarac u nekoj starijoj verziji baccarata uzima sav novac. Zatim se ona odlučuje posuditi novac jer je jednostavno navikla dobiti sve što želi. 

  • Divim se vašoj sreći, gospodine…
  • Bond, James Bond – odgovara muškarac onako kurčevito dok pali cigaretu.

Seana Conneryja, od kojeg smo se ovih dana oprostili, svijet je upoznao prije 58 godina. Sjajni škotski glumac bio je prvi koji je utjelovio najpoznatijeg špijuna svih vremena – Jamesa Bonda. Da se razumijemo, Bondovi filmovi, pogotovo oni starijeg datuma, danas, objektivno, izgledaju pomalo smiješno. Scenariji imaju dosta nelogičnosti, a, u usporedbi s današnjom tehnologijom, neki su specijalni efekti pomalo i smiješni. 

No, ne može se negirati da je James Bond još uvijek ikona u povijesti filma i književnosti. Nema muškaraca koji bar nakratko nije htio biti kao agent 007. Ian Fleming u svojim je romanima osmislio lik koji je kasnije postao ideal za macho muškarca – nemilosrdan u borbi, kockar koji uvijek dobiva, ženskaroš kojem nijedna žena nije mogla odoljeti. Iako su Bonda utjelovili još mnogi glumci nakon Conneryja, prva asocijacija na spomen Jamesa Bonda ipak je škotski glumac s pištoljem u crnom odijelu.

MLADOST-LUDOST

Zanimljivo je kako je Connery u ranim šezdesetima proteklog stoljeća uopće došao do te uloge. Njegova mladost bila je burna i uzbudljiva. Rano je napustio školu kako bi radio, pridružio se mornarici sa 16 godina, ali je otpušten zbog zdravstvenih problema (mučio ga je čir na želucu). Tako odbačen, morao se snalaziti. Počeo se baviti bodybuildingom, radio je na zidariji, bio je spasilac na plaži, a krenuo se polako baviti i modelingom pa na kraju i glumom u nekim sporednim ulogama. U svom prvom angažmanu glumio je jednog od mornara u mjuziklu South Pacific. 

Svoju prvu veću ulogu ostvario je u gangsterskom filmu No Road Back i time si je „kupio“ mjesto na audiciji za Jamesa Bonda. Autor knjige Ian Fleming navodno nije htio Conneryja u toj ulozi, smatrao je da je još nezreo za takvu ulogu. Nazvao ga je „previsokim kaskaderom“, ali Conneryjeva gluma impresionirala ga je toliko da mu je odmah dao ulogu. Tko i ne bi, pa recite jednog glumca koji bi mogao izvući ovakvu scenu:

ODBIO BITI GANDALF

Sve ostalo je, zapravo, povijest. Connery je postao ikona, seks-simbol svoga doba, prvi i, po mnogima, najbolji James Bond. Producenti su također bili presretni s njim jer su njegovi filmovi zarađivali najviše. Više od Rogera Moorea i ostalih glumaca. Naravno, zbog inflacije koja se dogodila s godinama od 1962. godine do danas teško ga je usporediti s nešto suvremenijim Bondovima. 

Upravo je novac razlog zbog kojeg je prekinuo sa snimanjem Bondovih filmova. Connery je s godinama postao iznimno težak pregovarač i to je razlog zbog kojeg ga nismo u nastavku karijere gledali u prevelikom broju filmova. Također, žalio se i da su scenariji u Bondovim filmovima uvijek isti i da mu se zbog toga ne da više glumiti. Život nakon Bonda donio mu je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Nedodirljivi, što je zapravo bila i kruna njegove karijere. Glumio je u jednom filmu o Indiani Jonesu te filmovima Lov na Crveni oktobar, Highlander, The Last Crusade i Ubojstvo u Orient Expressu.

Možda još zanimljivije uloge bile su mu one koje je odbio. Zamislite, čovjek nije htio glumiti Gandalfa u Gospodaru prstenova jer je rekao da nije u potpunosti shvatio scenarij. Mogao je vrlo lako i do uloge Arhitekta u Matrixu, ali je također rekao da mu se scenarij nije svidio. Umirovio se od glume 2006. godine, a objasnio je sve u svom stilu:

„Ne želim više glumiti u malim ulogama nekog starca. A više mi ne nude da glumim nekog mladića u ljubavnim filmovima“, rekao je svojevremeno Connery.

ŠKOTSKI VITEZ

Brojne su zanimljivosti vezane uz Conneryjev život. Svojevremeno je proglašen „najseksipilnijim živućim muškarcem“, a i na to je imao strašan komentar: „Pa nema baš mrtvih ljudi koji su seksi.“ Također, mnogi ne znaju da je bio sjajan nogometaš, u vrijeme prije njegove glumačke karijere legendarni trener Manchester Uniteda Matt Busby ponudio mu je navodno profesionalni ugovor, no Connery je odbio. Dobro da je, jer je velik broj takozvanih „Busbyjevih beba“ poginuo u padu aviona 1958. godine. 

Osim toga, Connery je bio poznat i kao veliki škotski domoljub, uvijek je ponosno isticao svoje porijeklo, a i bio je jedan od najvećih zagovornika škotske neovisnosti. 1999. godine imenovan je vitezom.

Otišao je onako baš bondovski. Zadnji je put sklopio oči na Bahamima, baš onako kao što Bond na kraju filma poklopi slušalicu svojim šefovima s neke plaže na pustom otoku. Aktualni Bond Daniel Craig napisao je da se nada da će Connery stići negdje gdje će biti terena za golf. A mi se nadamo da negdje gore ne glumi u malim ulogama staraca, već da je faca kao što je nekad bio i da se još uvijek onako kurčevito predstavlja mladim damama pijući votka-martini. Protresen, ne promiješan.

Piše: Marin Karadžija

Izvori: Metro, GQ, YouTube, David Hewlett, IMDB

Foto: Screenshot iz filma Dr. No

Sviđa ti se članak? Podijeli ga:
Možda te zanima